Hartelijke Handelaars openen hun deuren voor mensen op straat

  • Slide 1
  • Slide 2

ONZE VISIE

Dakloos.

Dat het moet stoppen, dat is het idee.
Maar dat dat niet voor direct is, dat is duidelijk.
Hoe kunnen we het ondertussen een beetje draaglijker maken? Dat is de vraag.

Want het lijkt ons een van de ergste situaties waar je in verzeild kan raken. Ja ziek zijn is ook erg. Of verslaafd zijn. Maar dat komt er vaak nog bij. Een ongeluk komt nooit alleen. En zo zeul je daar rond met je plastieken zakken. Je hebt honger en dorst. Je moet naar de wc. Je wordt opgejaagd. Je spullen worden gepikt. Je bent moe.

Als je dan ergens een kop koffie kunt krijgen. Je gsm kunt opladen. Je zakken veilig weg kunt zetten. Even rustig kunt zitten. Dat kan een klein verschil maken.

We gaan op zoek naar Hartelijke Handelaars die deze kleine diensten willen aanbieden. We zijn verrast want we komen veel hartelijkheid tegen. Veel handelaars hebben hun ‘vaste klanten’: die krijgen van hen een koffie, een dagschotel, een paar centen.

Andere handelaars staan open voor het idee. Ze zijn niet naïef en kennen de overlast die mensen die op straat leven met zich mee kunnen brengen. Maar ze tonen begrip en willen hun steentje bijdragen.

Ben je (of ken je) zo’n hartelijke handelaar? Dan kan je dat bekend maken. Je plakt een sticker op je raam en afficheert de diensten die jij wil aanbieden.
Ook je klanten kunnen iets doen: ze kunnen ‘uitgestelde’ consumpties betalen. Die worden met een bon aan een prikbord gehangen.

Mensen die op straat leven zien zo bij welke handelaars ze kunnen vragen om diensten of consumpties.

En zo wordt het leven op straat soms iets minder zwaar. Tot het verdwijnt.

Met steun van Stad Brussel en inspiratie van initiatieven Carillon in Frankrijk en Enchanté in Vlaanderen.

Downloads